content_copy
top of page

Zoveel bespaar je met wassen op dertig graden

Bijgewerkt op: 19 jul.


Door de hoge energieprijzen wil je het liefst op zoveel mogelijk manieren besparen. Ook de manier waarop je wast wordt onder de loep genomen, maar je wil het liefst niet inleveren op hoe schoon je wasgoed uit de wasmachine komt. Door te wassen op lagere temperaturen komt je was net zo schoon uit de wasmachine, maar hoeveel bespaar je daar nou mee?


De helft besparen

Wanneer je in plaats van op veertig graden, op dertig graden wast, bespaar je meer dan de helft aan energie, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Met de huidige energieprijzen betaal je 26 cent per wasbeurt met een temperatuur van dertig graden. Op veertig graden wassen kost je 65 cent en een wasje op negentig graden kost je zelfs 1,53 euro.


Milieu Centraal heeft een tabel met was temperatuur en kosten voor elektriciteit per wasbeurt:

15 graden - € 0,23

30 graden - € 0,26

40 graden met eco - € 0,53

40 graden - € 0,65

60 graden met eco - € 0,68

60 graden - € 0,83

90 graden - € 1,53


Ecoprogramma

Doordat je tijdens ecoprogramma minder water en stroom verbruikt, was je zuiniger dan bij een ander programma op dezelfde temperatuur. Je wil natuurlijk wel dat alle vieze geurtjes en vlekken verdwijnen uit je wasgoed, dus in hoeverre beïnvloedt het ecoprogramma en de lagere temperatuur de schoonheid van je was? De Nederlandse Consumentenbond deed daar onderzoek naar en daaruit blijkt dat, als je was niet heel erg vuil is, wassen op dertig graden je wasgoed goed schoon krijgt. De hardnekkige vlekken zijn dan te verwijderen met een speciaal schoonmaakmiddel. Bij wasgoed met moeilijkere vlekken of die erg stinken, bijvoorbeeld sportkleding, blijkt een wastemperatuur veertig graden meer geschikt. Wassen op zestig graden wordt eigenlijk alleen aangeraden om bacteriën te doden die bijvoorbeeld in je handdoeken en vaatdoekjes zitten.


Goed om te weten

Om je wasmachine langer mee te laten gaan wordt het wel aangeraden om af een toe een warmer programma te draaien. Naast dat de wastemperatuur bepaalt hoeveel energie je verbruikt, hangen de verbruikskosten ook af van wat voor energielabel je wasmachine heeft. Heb je een wasmachine met energielabel D, dan verbruik je bijvoorbeeld al snel twee keer zoveel als iemand met een wasmachine met energielabel A.


Bron | Milieu Centraal, Consumentenbond

20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page