content_copy
top of page

Wassen, afwassen en douchen: dit kost het (en zoveel verbruik je)


Op dit moment zijn veel Nederlanders bezig om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Besparen is dan ook het voornaamste waar we aan denken. Alleen heb je wel eens nagedacht over wat je nou eigenlijk allemaal verbruikt in je huis? En wat de kosten daarvan zijn? Hierdoor kun je misschien een beter inzicht krijgen waar je nou het beste op kunt besparen.


We geven je daarom een handig overzicht. Let hierbij wel op: we gaan uit van de gemiddelde tarieven. Per huishouden kunnen de kosten natuurlijk hoger of lager uitvallen. Dat is net afhankelijk van je eigen situatie.


Dit kost een droogbeurt

Voorlichtingsinstituut Nibud maakte een berekening van wat wassen en drogen per beurt gemiddeld kost. Gebruik je een condens droger of een droger met luchtafvoer? Dan zijn de kosten per droogbeurt volgens hen ongeveer €1,20. Er is namelijk best veel warmte en energie nog om je was goed droog te krijgen. Doe je elke dag een wasje drogen? Dan ben je in een week dus €8,40 euro kwijt. Bereken je dit voor een jaar, dan komt het op zo’n €436 euro uit.


Dit kost een wasbeurt op hoge of lage temperatuur

Om je ook nog een idee te geven van wat een wasbeurt kost: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kosten. Was je op 40 graden? Dan ben je gemiddeld €0,81 kwijt. Op 60 graden is dat € 0,91 en op 90 graden is dat €1,15. Volgens het Nibud werken overigens alle wasmiddelen ook goed op lage temperaturen en wordt bijna alle was goed schoon als je op 30 graden wast.


Dit kost een vaatwasbeurt

Een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo’n €0,25. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de wasmachine toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. Dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week. Dit bedrag keer 52 weken loopt in totaal op tot zo’n €91 euro per jaar.


Dit kost een afwasbeurt met de hand

Bij een vaatwasbeurt ben je dus per jaar zo’n €91 euro kwijt. Alleen hoe zit het als je zelf de afwas doet? Bij deze berekening wordt er uit gegaan van het feit dat je het water niet continue laat doorstromen, maar dat je gebruik maakt van een stop in de wasbak. Als je dit doet, heb je ongeveer 12 liter water nodig.


Volgens waterbedrijf Vitens kost water zo’n €0,72 euro per 1.000 liter, oftewel €0,86 cent per afwasbeurt. Bij een gasboiler betaal je dan omgerekend ongeveer €19,81 cent per afwasbeurt. Alleen daar komt dan nog een spons bij. Dit kost ongeveer