content_copy
top of page

Waarom duurt het nu langer om je was te laten drogen (buiten én binnen)

Bijgewerkt op: 19 jul.


In de lente en zomer je was laten drogen is zo gebeurd. Of je het nou binnen of buiten ophangt, het is in een mum van tijd droog. In de herfst en de winter duurt het vaak een stuk langer. Hoe komt dat toch?


Dat je was er langer over doet om te drogen in de herfst en de winter heeft verschillende oorzaken:


  • Windkracht: In de zonnige maanden hang je waarschijnlijk je was altijd buiten. Doordat het buiten hangt, waait er wind door je wasgoed heen, waardoor het vocht uit je kleding wordt geblazen. Zo droogt het dus sneller.

  • Temperatuur: In de zomer en lente is het vaak lekker warm buiten. Ook de warmte zorgt ervoor dat je was sneller droogt.

  • Luchtvochtigheid: Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker je wasgoed vocht afvoert. Een lagere luchtvochtigheid, wat vaak in de zomer het geval is, zorgt voor een sneller droogproces.


De kans is groot dat je je was niet buiten hangt in het najaar. Het regent te vaak, het is te koud, er is te weinig zon of je wil zelf niet in de kou staan bij het ophangen van je was. Maar ook in de winter is het een goed idee om je was buiten te hangen. Het zal niet zo snel drogen als in de zomer, maar scheelt je wel weer energiekosten. Daarnaast zijn er ook nog genoeg manieren om je was te laten drogen in de natte, koude maanden.


Droger

Gebruik maken van je droger is natuurlijk extra makkelijk, maar je kunt je droogtijd verkorten door droogballen te gebruiken. Deze ballen zorgen ervoor dat je was een stuk sneller droog is, verzachten je wasgoed, verminderen kreukels en zorgen ervoor dat de haren van je huisdier niet in je kleding blijven steken.


Centrifugeren

Tijdens het centrifugeren in de wasmachine wordt er water uit je wasgoed gehaald. Door je was twee keer te laten centrifugeren, wordt er dus extra water uit je was verwijderd, waardoor het sneller droogt.


Vriesdrogen

Dat het winter of herfst is, betekent niet dat je je was per se binnen moet laten drogen. Hang je wasgoed eens buiten wanneer het vriest. Door vriesdrogen duurt het wel wat langer voordat je was droog is, maar dan is het wel kreukvrij en zacht.


Bron | Vriendin, Droogmolenstore


22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page